Innowacyjne warsztaty w Gastronomiku

Poleć znajomym
 

Innowacyjne warsztaty w Gastronomiku

Nowy rok szkolny w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu  ul. Grota Roweckiego 64 ruszył pełną parą. 18 września 2018 w Technikum Nr 3 Gastronomiczno – Hotelarskim odbyły się warsztaty kulinarne przeprowadzone przez Adriana Lukoszka kucharza, który miał okazję pracować w restauracji NOMA w Kopenhadze, uznanej za najlepszą na świecie.

Temat warsztatów był bardzo ciekawy, bo na talerzu w roli głównej wystąpiły insekty i glony. Adrian Lukoszka wraz z nauczycielami - Tomaszem Wasyliszynem i Dariuszem Mączką,  zabrał młodzież w podróż przez smaki niezwykle oryginalne - bo któż z nas miał okazję degustować dania z larwą mącznika, świerszczami, mrówkami czy robakami bambusowymi? Istotnym faktem jest, że te oryginalne składniki podczas warsztatów zostały użyte wraz z naszymi rodzimymi produktami takimi jak: marchew, kalafior czy burak.

W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy III GOa, dla których była to niezwykła uczta i nowe doświadczenie, dzięki którym odkrywali nowe doznania smakowe i wizualne, przełamywali bariery, poznawali nowatorskie zastosowania tych niecodziennych produktów. Warto dodać, że dania z tak nietypowymi składnikami goszczą w menu niewielu restauracji w Polsce i na świecie.

powrót
  • 4
  • maja 2025Niedziela
Imieniny: Florian, Michał, Paulin, Monika, Grzegorz
Pogoda:
  • 9oCTeraz
  • 12oCJutro
  • 13oCPojutrze
OZE dla mieszkańców
Jakość powietrza
Zostaw 1% w Sosowcu



ŚKUP

BeePathNet - Pszczela Ścieżka