Angielskie doświadczenia po raz pierwszy

Poleć znajomym
 

Angielskie doświadczenia po raz pierwszy

 


Pokaz umiejętności klasy III kucharz Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego odbył się 26 maja. W tym roku część uczniów odbyła miesięczną praktykę w hotelach Brighton (Anglia).
Zdobywanie umiejętności zawodowych to jedno z kluczowych zadań stawianych przed praktykantami. Uczniowie technikum na kilka tygodni zapominają o lekcjach, klasówkach i odpowiedziach przy tablicy. Mają skupić się na obserwowaniu pracy innych osób, uczestniczeniu w wypełnianiu zadań zawodowych, pracy pod kierunkiem doświadczonych fachowców.


Stażysta powinien mieć szeroko otwarte oczy, bo praca z profesjonalistami w dobrze zorganizowanej instytucji to znakomite przygotowanie do własnej kariery zawodowej. Grupa praktykantów zagranicznych dodatkowo poznaje normy i zasady funkcjonowania firm w innych niż polskie warunkach. Poznaje receptury, które w kraju mogą być bardzo rzadko stosowane lub nie są stosowane w ogóle. Poza tym, wzbogaca swój zasób środków językowych, przyzwyczaja się do komunikacji z zagranicznym współpracownikiem, trenuje pracę w zespole.

 

 

 

Praktykanci podeszli do przygotowania pokazu z wielkim zaangażowaniem. Wiedzieli, że mają się czym pochwalić, bo swoje umiejętności prezentują w szkole często i zawsze spotykają się z życzliwym przyjęciem oraz konstruktywną krytyką ze strony nauczycieli.

 

 

Tym razem – po doświadczeniach pobytu w obcym kraju - wydali się swoim opiekunom dojrzalsi i jeszcze bardziej zmotywowani.
W pracowniach panowała atmosfera ciężkiej ale twórczej pracy. Nie było mowy o rywalizacji. Jak powiedzieliby Anglicy: był to prawdziwy team spirit, czyli klimat pracy zespołowej. Młodzież współpracowała ze sobą, udzielała sobie nawzajem rad i drobnych wskazówek.

Wśród pokazowych dań znalazły się zarówno potrawy mięsne, jak i rybne . Wiele osób przygotowało desery, z myślą o obchodzonym w tym dniu Święcie Matki, podczas którego będą one bardzo ‘na miejscu’.

Wszystkie potrawy podano w efektowny sposób, korzystając między innymi z doświadczeń nabytych podczas tegorocznych praktyk. Wicedyrektor Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego . Halina Mieszczanin i kierownik kształcenia praktycznego w Szkole na Wawelu  Tomasz Wasyliszyn uważnie przyjrzeli się obficie zastawionym stołom i spróbowali smaku serwowanych potraw. Oceny uzyskane przez młodych kucharzy były wysokie. Pracowali efektywnie, przestrzegali wszelkich reguł obowiązujących podczas pracy, angażowali się w swoje działania. Profesjonaliści udzielili adeptom wielu cennych rad, bo przecież budowanie warsztatu zawodowego to praca na lata.

 

powrót
  • 8
  • maja 2025Czwartek
Imieniny: Heladiusz, Dezyderia, Amat, Michał, Stanisław
Waluty:
Giełda: