- Jesteś tutaj:
- www.sosnowiec.pl
- Aktualne wydarzenia
- Edukacja
Warszaty kulinarne dla ucznióww
Owoce morza w gastronomii i na co dzień - to temat kolejnych warsztatów gastronomicznych, które odbyły się 12 marca w Technikum nr 3 Gastronomiczno – Hotelarskim przy CKZiU w Sosnowcu z siedzibą przy ul. Grota Roweckiego 64.
Zajęcia prowadzone były przez szefa kuchni - Grzegorza Sabę z restauracji „Moja Pasja” w Sosnowcu
("Moja Pasja" i Firma Handlowa „ WERONIKA” Z Mszany Dolnej zapewniły wszelkie potrzebne podczas warsztatów produkty).
Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się, jaka jest dostępność owoców morza na polskim rynku oraz zapoznali się z ich oznaczeniami handlowymi. Poznali możliwości wykorzystania tych produktów i techniki przygotowywania dań. Nauczyli się, jak należy dokonywać obróbki wstępnej.
Szef kuchni zademonstrował przygotowanie wielu dań: krewetek black tiger w sosie z czerwonego pieprzu i świderków zapiekanych parmezanem, małży nowozelandzkich w sosie winno - śmietanowym, małży św. Jakuba w winie, tagliatelle z kalmarami, ośmiornic duszonych w rozmarynie, paelli z owocami morza,frutti di mare w tempurze.
To kolejne ciekawe warsztaty kulinarne organizowane w szkole. Zajęcia z pewnością poszerzyły zawodowe horyzonty przyszłych kucharzy o receptury na dania wykwintne, przygotowywane w lokalach wysokiej klasy.
- 7
- maja 2025Środa
Waluty: |
---|
Giełda: |
---|